Γλυκαιμικός
Δείκτης και Γλυκαιμικό Φορτίο
Όποτε γίνεται λόγος για τους υδατάνθρακες, πάντα ακούγεται ο όρος του γλυκαιμικού δείκτη ή του γλυκαιμικού φορτίου. Οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι ταυτόσημες, σχετίζονται όμως με την αξιολόγηση της αντίδρασης των επιπέδων γλυκόζης αίματος (γλυκαιμική αντίδραση) μετά από κατανάλωση γεύματος.
Όποτε γίνεται λόγος για τους υδατάνθρακες, πάντα ακούγεται ο όρος του γλυκαιμικού δείκτη ή του γλυκαιμικού φορτίου. Οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι ταυτόσημες, σχετίζονται όμως με την αξιολόγηση της αντίδρασης των επιπέδων γλυκόζης αίματος (γλυκαιμική αντίδραση) μετά από κατανάλωση γεύματος.
Όλα τα τρόφιμα τα οποία
περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τη γλυκόζη

του αίματος. Όμως, η ίδια ποσότητα υδατανθράκων δεν προκαλεί την ίδια αύξηση στη γλυκόζη του αίματος.

του αίματος. Όμως, η ίδια ποσότητα υδατανθράκων δεν προκαλεί την ίδια αύξηση στη γλυκόζη του αίματος.
Γενικά, οι σύνθετοι
υδατάνθρακες ( δημητριακά, λαχανικά και γενικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα
σε άμυλο) απορροφούνται αργά και προκαλούν μικρή αλλαγή στα επίπεδα γλυκόζης
του αίματος.
Οι απλοί υδατάνθρακες (χυμοί
φρούτων, ζάχαρη) προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος και
στη συνέχεια μειώνονται απότομα.
Ωστόσο, η γλυκαιμική αντίδραση
ποικίλλει σημαντικά. Υπάρχουν σύνθετοι υδατάνθρακες οι οποίοι μπορούν να
απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εξίσου γρήγορα με απλούς, δηλαδή έχουν
παρόμοια γλυκαιμική αντίδραση.
Βέβαια, το πόσο θα αυξηθεί το
σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας υδατανθράκων διαφέρει
από τρόφιμο σε τρόφιμο, από άτομο σε άτομο, αλλά και ανάλογα με κάποιους
εξωγενείς παράγοντες (π.χ. συναισθηματική ένταση, στρες κ.α.).
Στόχος μας εδώ δεν είναι να
αξιολογήσουμε την εγκυρότητα ή την αξιοπιστία των εννοιών του γλυκαιμικού
δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου παρά να δούμε τί είναι, από τί επηρεάζονται
και πώς ”κατατάσουν” τα τρόφιμα.
Τί είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη;
Η φυσική μορφή των τροφίμων, ο τρόπος επεξεργασίας τους, ο τύπος των
διαιτητικών ινών, ο τύπος του αμύλου, ο τύπος του σακχάρου και ο τρόπος
μαγειρέματος, επιδρούν στον τελικό γλυκαιμικό δείκτη τροφίμων.
Γενικά, η δομή του τροφίμου
είναι τόσο σημαντική όσο και ο τύπος υδατανθράκων που περιέχει. Τα σιτηρά
ολικής αλέσεως, για παράδειγμα, είναι σχετικά ανθεκτικά στην πέψη, αλλά, αν
αλεστούν και ψηθούν, πέπτονται εύκολα.
Τί είναι το γλυκαιμικό φορτίο;
Ο γλυκαιμικός δείκτης
σχετίζεται με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα των υδατανθράκων, ενώ η
ποσότητα του τροφίμου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό έχει
προταθεί η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου, το οποίο σχετίζεται και με την
ποσότητα των υδατανθράκων και υπολογίζεται με την εξίσωση:
ΓΦ = (ΓΔ / 100) * περιεκτικότητα τροφίμου σε
υδατάνθρακες
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα
με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αλλά τα τρόφιμα
με μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να κυμαίνονται από χαμηλό έως πολύ
υψηλό γλυκαιμικό φορτίο.
Πώς κατατάσονται τα τρόφιμα ανάλογα το γλυκαιμικό
δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο;
Αξιολόγηση
τροφίμου
|
Γλυκαιμικός
Δείκτης (ΓΔ)
|
||
Χαμηλού
ΓΔ
|
≤55
|
||
Μετρίου
ΓΔ
|
56-69
|
||
Υψηλού
ΓΔ
|
≥70
|
||
Αξιολόγηση
τροφίμου
|
Γλυκαιμικό
Φορτίο (ΓΦ*)
|
||
Χαμηλού
ΓΦ
|
≤10
|
||
Μετρίου
ΓΦ
|
11-19
|
||
Υψηλού
ΓΦ
|
≥20
|
||
Πίνακας τροφίμων και του αντίστοιχου γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικού φορτίου
ΦΡΟΥΤΑ
|
||||
Τρόφιμο
|
ΓΔ
|
Ποσότητα
(gr)
|
ΓΦ
|
Θερμίδες
|
Φράουλες
|
40
|
120
|
1
|
32
|
Δαμάσκηνα
|
24
|
120
|
1,9
|
43
|
Ροδάκινο
|
28
|
120
|
2,1
|
40
|
Κεράσια
|
22
|
120
|
2,7
|
58
|
Grapefruit
|
25
|
120
|
3
|
36
|
Αχλάδι
|
34
|
120
|
3,8
|
49
|
Καρπούζι
|
72
|
120
|
4
|
37
|
Πορτοκάλι
|
42
|
120
|
5
|
44
|
Πορτοκάλι, χυμός
|
50
|
250
|
13
|
43
|
Μήλο
|
38
|
120
|
6
|
56
|
Μπανάνα, άγουρη
|
30
|
120
|
6
|
114
|
Σταφύλια
|
46
|
120
|
8
|
72
|
Φράουλα, μαρμελάδα
|
51
|
30
|
10
|
78
|
Σταφύλια, μαύρα
|
59
|
120
|
11
|
72
|
Μπανάνα, ώριμη
|
51
|
120
|
13
|
114
|
ΟΣΠΡΙΑ
|
||||
Φακές, βρασμένες
|
30
|
150
|
5
|
158
|
Φασόλια ξερά, βρασμένα
|
28
|
150
|
7
|
155
|
Ρεβίθια, βρασμένα
|
28
|
150
|
8
|
182
|
Φασόλια μαυρομάτικα,
βρασμένα
|
42
|
150
|
13
|
174
|
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
|
||||
Μπιζέλια
|
48
|
80
|
3
|
134
|
Καρότα
|
47
|
80
|
3
|
28
|
Πράσινα φασόλια
|
79
|
80
|
9
|
25
|
Καλαμπόκι
|
54
|
80
|
9
|
72
|
Πατάτα, βραστή
|
101
|
150
|
17
|
108
|
Γλυκοπατάτα
|
61
|
150
|
17
|
126
|
Πατάτα, τηγανητή
|
75
|
150
|
22
|
420
|
Πατάτα, ψητή
|
85
|
150
|
26
|
215
|
ΑΜΥΛΟΥΧΑ
ΤΡΟΦΙΜΑ
|
||||
Ψωμί, πολύσπορο
|
43
|
30
|
6
|
80
|
All Bran (Kellogg’s)
|
38
|
30
|
9
|
78
|
Ψωμί, άσπρο
|
70
|
30
|
10
|
80
|
Ψωμί, σικάλεως
|
58
|
30
|
12
|
67
|
Σπαγγέτι, βρασμένα 5 λεπτά
|
38
|
180
|
18
|
284
|
Corn flakes
|
81
|
30
|
21
|
108
|
Σπαγγέτι, βρασμένα 10-15
λεπτά
|
44
|
180
|
21
|
284
|
Ρύζι, άσπρο βρασμένο
|
64
|
150
|
23
|
207
|
Ρύζι, μακρύκοκκο βρασμένο
|
56
|
150
|
23
|
207
|
Ρύζι, basmati βρασμένο
|
58
|
150
|
24,4
|
211
|
Σπαγγέτι, βρασμένα 20
λεπτά
|
61
|
180
|
27
|
284
|
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
|
||||
Coca Cola
|
63
|
250
|
16
|
98
|
Fanta, πορτοκαλάδα
|
68
|
250
|
23
|
85
|
Lucozade, ενεργειακά ποτά
|
95
|
250
|
40
|
64
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου